Iščite po spletni strani
GORSKE ZIMSKE AKTIVNOSTI: Kaj morate vzeti s seboj?
GORSKE ZIMSKE AKTIVNOSTI: Kaj morate vzeti s seboj?
Gibanje na prostem
28.01.2022.
Gibanje na prostem

GORSKE ZIMSKE AKTIVNOSTI: Kaj morate vzeti s seboj?

28.01.2022.

Januarske dneve je ponekod zaznamovala prava zimska idila – sneg in nizke temperature kažejo, kako resna je zima v svojih namerah in kot kaže, ne bo tako zlahka odnehala. Izkoristimo jo potem na pravi način! Če ste se odločili te dni preživeti v gorah, obkroženi s pravljičnimi pokrajinami in svežim zrakom, se dobro pripravite in naj vas vreme ne preseneti. Preden odprete zemljevid in naredite načrt potovanja, pomislite, kaj boste spakirali v potovalno torbo.

Izkušeni planinci in ljubitelji dogodivščin na prostem znajo izbrati obutev, oblačila in opremo za bivanje na gori, če pa ste začetnik in nimate dovolj izkušenj, vam lahko smernice, ki jih prinašamo spodaj, močno olajšajo proces.

OBUTEV ZA VSE AKTIVNOSTI NA SNEGU

Eno izmed pogostih vprašanj, ki si jih zastavljamo je – kako izbrati prave pohodne čevlje? Začnite z osnovnimi kriteriji - udobje, stabilnost in varna zaščita pred vremenskimi vplivi. Brez takšne obutve je večurna hoja po zasneženih gorskih poteh skoraj nepredstavljiva. Priporočljivo je, da so to globoki čevlji s tehnologijo v zgornjem delu, ki bo preprečila prodiranje vlage in ima posebej oblikovan podplat za maksimalno udobje in stabilno gibanje. Če ste športni tip, izberite specializirane modele za aktivnosti s katerimi se želite ukvarjati. Če radi raziskujete nove pokrajine, preglejte obutev iz pohodniške ponudbe in bodite še posebej pozorni na njihovo težo in druge tehnične lastnosti. Če si dneva na gori ne predstavljate brez teka potem namesto standardnih izberite trail superge , ki se bodo najbolje odzvale na vse izzive na poti. Za pripadnice lepšega spola, ki jim je vseeno, kako izgledajo, so verjetno boljša in bolj subtilna izbira kot čevlji, škornji. Priporočamo smučarske modele Icepeak, ki jih odlikujejo preprost dizajn in funkcionalnost in  nepogrešljivo zimsko obutev Moon Boot, v katerih zagotovo ne boste ostali neopaženi.

OBLAČILA, KI ZAGOTAVLJAJO NAJBOLJŠO ZAŠČITO

Pri izbiri oblačil bodite previdni in najprej spakirajte tisto, kar resnično potrebujete. Gorsko podnebje zahteva večplastna oblačila, zato predlagamo, da začnete z aktivnim perilom. To je plast katera, vašemu telesu, omogoča maksimalno toploto in zaščito. Zaželeno je, da so izdelani iz kakovostnih in prijetnih materialov s tehnologijo, ki ohranja toploto, hkrati pa koži omogoča dihanje. Ne glede na to, ali smučate ali ne, so smučarske hlače prava izbira za vse gorske aktivnosti na snegu, saj so nepremočljive in omogočajo več časa na prostem. Kos oblačila, brez katerega vam med bivanjem na gori zagotovo ne bo udobno, je jakna, zato ne pozabite, da mora biti kakovostna in specializirana za zimske razmere. Izberite modele z naravno ali sintetično izolacijo, ki vas bo zaščitila pred mrazom in padavinami ter modele, ki so lahki za slačenje. Pod jakno obvezno oblecite udoben in mehak pulover iz debelejšega, flis materiala, zaželeno pa je, da ima zapiranje z zadrgo, da čim lažje uravnavate telesno temperaturo. Ne pozabite na nogavice, saj dodatno ogrejejo vaše noge, priporočamo pa, da imate v torbi vsaj en par smučarskih nogavic.

OPREMA BREZ KATERE NE GRE

Za popolno uživanje v gorskih aktivnostih bi rekli, da je najpomembnejša stvar dobra oprema. Kar morate vedno imeti s seboj, sta voda in nahrbtnik, v katerega boste pospravili vse, kar potrebujete za osvajanje gorskih vrhov. Dobra hidracija je ključ do vsake športne aktivnosti, zato imejte vedno pri roki plastenko vode in spijte vsaj dva litra tekočine na dan. Kapa in rokavice so nepogrešljiv pripomoček, ko govorimo o hladnem vremenu. Materiali in tehnologije so tako napredovali, da lahko zadovoljijo vse potrebe sodobnih športnikov, zato je izbira res velika. Naše priporočilo so zimske rokavice, posebej zasnovane za naprave touch screen, ki vam jih ni treba sleči vsakič, ko želite fotografirati. Če ste ljubitelj smučarskih športov, obvezno spakirajte podkapo in čelado, ki vas bosta zaščitila pred poškodbami. Ne pozabite na zaščito oči, zato prinesite poleg sončnih očal tudi smučarska očala. Pomembno je, da imajo stekla z maksimalno UV zaščito, dodaten plus pa je tehnologija proti rošenju ter zadostno število odprtin za optimalno zračenje. Morda se na prvi pogled zdi čudno, a kopalke so eden od kosov, ki jih morate imeti v vsaki zimski prtljagi. Gorski hoteli imajo bogato ponudbo športnih aktivnosti, med njimi pa so zagotovo bazeni toplice, zato naj vam ne bo žal, če ste zamudili uživanje v zunanjem bazenu s toplo vodo in razgledom na zasnežene vrhove.  

Poskrbite, da boste svoje potovanje organizirali pravočasno in pazite, da ne boste ničesar pozabili. Za vse zimske aktivnosti obiščite naše trgovine ali spletno trgovino in odkrijte ponudbo za aktivnosti na prostem.

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
29.
Sep.
Gibanje na prostem
V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti.
19.
Jul.
Gibanje na prostem
Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavneg...
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
06.
Dec.
Gibanje na prostem
Seznam razlogov, zakaj se podati na avanturo, imenovano pohodništvo, je neskončen.