Iščite po spletni strani
6 RAZLOGOV,  ZAKAJ SE POČUTITE UTRUJENI
6 RAZLOGOV,  ZAKAJ SE POČUTITE UTRUJENI
Življenjski slog
02.11.2021.
Življenjski slog

6 RAZLOGOV, ZAKAJ SE POČUTITE UTRUJENI

02.11.2021.

Se počutite utrujeni, ste brez volje in nimate dovolj energije za vse vaše dnevne aktivnosti? Utrujenost je lahko alarm za slabokrvnost, hormonsko neravnovesje ali drugo zdravstveno težavo, vendar pa je ponavadi najpogostejši razlog posledica nezdravih navad, ki se lahko hitro popravijo.

Utrujenost povzroča preglavice. Kupili ste nove superge za tek ampak odlašate z njim? Kupili ste nahrbtnik za planinarjenje ampak vikende najraje poležavate na kavču v dnevni sobi? Recite stop utrujenosti in ne dopustite, da pokvari vaše načrte!

V nadaljevanju sledijo najpogostejši razlogi zaradi katerih se lahko počutite konstantno utrujene in koristni nasveti kako vrniti življenjsko energijo.

UTRUJENI STE, KER NIMATE STALNI RITEM SPANJA

Kadar smo utrujeni, prvo kar pomislimo je to, da smo nenaspani. V tem leži del resnice, čeprav ne potrebujemo veliko spanca, da bi se spočili.

V primeru kadar smo nenaspani pogosto posegamo po hrani, še posebej po sladkorju, kofeinu in sladkim napitkom, ki samo na trenutek dvignejo našo raven energije. To nas pripelje do začaranega kroga, posledica pa so lahko tudi odvečni kilogrami.

Zdrav odrasel človek potrebuje 7 do 9 ur spanca.

Dober spanec prinaša obnovo organizma, boljši metabolizem, boljše razpoloženje in veselje. Vendar nam za to, da se počutimo spočite ni dovolj samo 9 urno spanje. Pomembno je, da v posteljo odhajamo ob istih urah in pred polnočjo. Strokovnjaki so naglasili, da se naš organizem takrat najbolj regenerira in nam povrne življenjsko energijo, katera direktno vpliva na našo kvaliteto življenja.

Zato odhajajte v posteljo ob istih urah, ki vam prinesejo dovolj ur spanca in dopustite vašemu telesu, da se spočije. Naredite plan spanca. Vsekakor vam bo na začetku težko, vsaj dokler se organizem ne navadi in ne ustali. Dopustite svojemu telesu čas in bodite potrpežljivi – osvajanje novih navad lahko traja tudi do dveh tednov.

UTRUJENI STE, KER SE NE PREHRANJUJETE PRAVILNO

Se ne prehranjujte redno? Trpite lakoto zaradi pomankanja časa, prevelke količine dela in uživate kavo v prepovedanih urah? Poskušate lakoto nadomestiti s čokolado, gaziranim napitkom ali s prigrizki? Verjeli ali ne, takšne navade zelo škodujejo vašemu organizmu. V telesu, se s svetlobno hitrostjo dvigne nivo sladkorja, trebušna slinavka izloča insulin in po kratkem času se spet povrne brezvoljnost in potreba po novi energiji.

Ogljikovi hidrati so prazne kalorije, ki samo trenutno vplivajo na hormon sreče in občutek visoke ravni energije, vendar zelo hitro vse izgine, utrujenost pa se je podvoji. Zato je zelo pomembno, da se prehranjujte redno.

Priporočamo, da imate pri roki vedno zdrave prigrizke, kot so oreščki, sveže sadje ali sesekljan korenček, kolerabo in jabolka. Tak prigrizek vas bo nasitil in obnovil vašo energjijo.

Ne pretiravajte s kavami, ki samo v trenutku prinašajo naval adrenalina in potrebno energijo.

Raziskave so pokazale, da banane in stročji fižol vplivajo tudi na našo utrujenost, zato je uživanje le teh priporočljivo popoldne.

Pripravite načrt prehrane. Kuhajte doma in skuhano hrano vzemite s seboj.

UTRUJENI STE, KER NE PIJETE DOVOLJ VODE

Dnevni glavoboli in preutrujenost so pogosto posledica premajhnega vnosa tekočine. Brez zadostne količine vode je nemogoče izvajati vse dnevne cilje gladko in brez ovir. Voda je najboljši energijski pogon za naše telo. Pitje vode po požirkih in čez cel dan. Če naše telo ne dobi zadostne količine vode, se metabolizem upočasni in posledično postanemo utrujeni in ne zmožni za opravljanje vseh naših dnevnih aktivnosti.

Zato pijte vodo, jejte živila, ki so bogata z vodo, še posebej v toplejših dneh. Kupite priročne bidone za vodo, ki so vam pri roki čez cel dan. Zelo kmalu boste spoznali, da voda prinaša veliko količino energije v naše vsakdanje življenje.

UTRUJENI STE, KER NE TELOVADITE DOVOLJ

Kadar smo utrujeni, imamo potrebo, da poležavamo, gledamo film ali serijo. Vendar pa leženje ni najboljši način za počitek in obnovo naših energetskih virov. Energijo obnavljamo tako, da se gibljemo in vadimo.

Vadba pospeši delovanje našega srca, pospešuje metabolizem, povečuje mišično maso in nam pomaga pri boljšem in trdnem spanju. Prednosti, ki jih prinese trening so ogromni, dovolj pa je le 30 minut na dan. Probajte!

Predloge za vadbo najdete tudi na našem blogu.

NE PREŽIVLJATE DOVOLJ ČASA NA PROSTEM

Sončna svetloba je neizčrpen vir energije in gonilna sila. Sonce nam daje vitamin D, vpliva na naše razpoloženje in splošno zdravje.

Naj vas deževni jesenski dnevi in hitrejši sončni zahodi ne odvrnejo od gibanja na prostem. Na vsakodnevni ravni poskusite preživeti dovolj časa na zraku. Lahka hoja ali trening v naravi prinaša veliko prednosti. Modeli namenjeni zunanjim aktivnostim, vas bojo spodbudili, da greste ven, tudi če je mokro in sveže.

IZOGIBAJTE SE STRESNIM SITUACIJAM

Ta nasvet je se sliši kot nemogoča misija. Če pa se potrudite je vse mogoče. Vsakodnevni stres vpliva na nas. To nas izčrpa in nas spravi v slabo voljo.

Naučite se, da ne si ne jemljete vsega k srcu. Naučite se sprejemati neprijetne novice ali neuspeh. Ne jemljite vsega preveč osebno. Kljubujte stresu. Preživite prosti čas s prijatelji in družino. Dovolite si majhne užitke in popolno sprostitev.

Utrujenost ni naključje. Je »davek« slabih navad. Zato pojdite s polno paro proti utrujenosti in slabim navadam. Počutili se boste veliko bolje, izgledali boste bolje in izžarevali boste čisto drugačno energijo. Vse, kar boste dobrega naredili za sebe, se vam obrestovalo.

Jesen je pravi čas za nove odločitve in nove načrte! Oglejte si našo novo jesensko kolekcijo in izberite modele, ki vas bodo opomnili, da se premaknete in začnete svoj "boj" z utrujenostjo.

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

11.
Jan.
Življenjski slog
Vstop v novo leto predstavlja pravi čas, da si postavite cilje in sprejmete zaobljube, ki vas bodo motivirale za izboljšanje športnih sposobnos...
15.
Dec.
Življenjski slog
Ko nekoga poznate, zanj ni težko najti idealnega darila. Ko želite darilu dodati motivacijsko sporočilo, mora nositi simbolični pomen. Pripravili smo va...
08.
Nov.
Življenjski slog
Če še niste našli svoje idealne zimske jakne, je zdaj zadnji čas, da to storite. Ste ljubitelji modernega športnega sloga in sta za vas ...
18.
Oct.
Življenjski slog
Ali posegate po hrani, ko se želite spopasti s slabim razpoloženjem, stresnimi situacijami na delovnem mestu ali v šoli? Če je odgovor pritrdilen, ste...
29.
Sep.
Življenjski slog
Delimo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali vrnitev v običajno delovno rutino in vadbo.
14.
Sep.
Življenjski slog
Z ustreznim načrtom in nekaj koristnimi nasveti lahko prve dneve šolskega leta naredite zabavne in razburljive brez nepotrebnega stresa in hitenja.
14.
Sep.
Življenjski slog
Če imate kakovosten šolski nahrbtnik, ga boste uporabljali leto za letom, dokler ga ne boste prerasli in ga posredovali mlajšemu učencu.
08.
Sep.
Življenjski slog
Rek Po jutru se dan pozna ni nastal kar tako. Ne glede na to, ali ste zgodnja ptica ali ne, prvih nekaj stvari, ki jih naredite takoj po tem ko vstanete, ima&nb...
08.
Sep.
Življenjski slog
Izgorelost pri vadbi je stanje fizične, duševne in čustvene izčrpanosti, ki jo povzroča pretiran in intenziven trening. Kar največkrat zaznavamo ...
21.
Jul.
Življenjski slog
Ko se odpravljamo na nove avanture, se srečamo z najpogostejšo dilemo - kaj obleči za popolno potovalno izkušnjo? Kot popotniki moramo biti p...