Iščite po spletni strani
VADBA S KOLEBNICO ALI TEK, KAJ NAS HITREJE PRIPELJE DO ŽELJENIH REZULTATOV?
VADBA S KOLEBNICO ALI TEK, KAJ NAS HITREJE PRIPELJE DO ŽELJENIH REZULTATOV?
Trening
22.10.2021.
Trening

VADBA S KOLEBNICO ALI TEK, KAJ NAS HITREJE PRIPELJE DO ŽELJENIH REZULTATOV?

22.10.2021.

Vsaka vrsta telesne aktivnosti prinaša našemu telesu in duhu popolno ravnovesje. Redna vadba prispeva k zmanjšanju maščobnih oblog, izgubi odvečne teže, ponovni koncentraciji krvnega tlaka, krvnega sladkorja in krepitvi imunskega sistema. Vadba vpliva na zmanšjanje stresa in pospeši dvig hormona sreče, endorfina in seratonina. Da nam šport prinaša pozitivne vplive ni dvoma, vendar je potrebna tudi disciplina, volja, čas in doslednost.

Superge za trening so pripravljene ampak kako izbrati učinkovit kardio trening, ki ne zahteva veliko časa ali denarja? Odgovor se krije v tekstu, ki sledi.



TRENIRAJTE KJERKOLI BREZ VEČJEGA FINANČNEGA VLOŽKA

Zaradi hitrega načina življenja in pomankanja prostega časa, vedno iščemo najenostavnejše rešitve, ki so učinkovite. Dve rešitvi se ponujata sami od sebe – tek in vadba s kolebnico. Vložek je minimalen, rezultat po samo enem mesecu pa je neverjeten.

Če je vaša izbira tek potem potrebujete dober par superg in progo medtem, ko za vadbo s kolebnico potrebujete samo en manjši rekvizit – kolebnico. Dobra novica je ta, da za oba tipa treninga sami izbirate kraj  in čas, kar vam pomaga, da vadbo vključite v vaš dnevni razpored.

Tek kot tudi vadba s kolebnico spadata v kardio treninge, ampak se poraja vprašanje katera vadba je učinkovitejša pri izgubi kilogramov in izgorevanju maščobnih oblog?

TEK ALI VADBA S KOLEBNICO – KAJ JE BOLJŠA IZBIRA?

Strokovanjaki so enoglasni, kadar je govor o teku z zmerno stopnjo intenzivnosti. Srce postaja močnejše, cel kardiovaskularni sistem in pljuča povečujejo vzdržljivost kar pripelje do tega, da se počutite bolj energične. V kolikor želite preoblikovati svoje telo ali shujšati potem vsaj 1x na teden vključite trening moči saj to pripomore k lažji formaciji mišične mase. Zakaj? Ker treningi moči pomagajo pri oblikovanju mišic, mišice pa so prisotne pri izgorevaju kalorij.

Če vam je pomembno, da shujšate mora vnos kalorij biti manši od vnosa kalorij, ki jih porabite med treningom (kalorijski deficit). Za izgubo 500g masti je potrebno izgubiti 3500 kalorij. To pomeni, da če želite izgubiti 1kg na teden, kar je tudi najbolj zdravo, je potrebno porabiti 500 kalorij dnevno.

Skoraj nič drugače ni kadar govorimo o drugi vrsti treninga – skakanje s kolebnico. Za razliko od teka, vadbe s kolebnico spadajo v kategorijo visoke intenzivnosti – VIIT, ker se treningi izvajajo z visoko intenzivnostjo v krajših intervalih in so učinkovitejše v izgorevanju maščobe.
VIIT trening podrazumeva večje število ponovitev iste serije usmerjeno v isto skupino mišic. Serije se izvajajo v intervalih med 30 in 60 sekund nakar sledi druga vrsta serije s tem, da je pauza med serijami izredno majhna.

Tako se naše telo ne ohladi popolnoma, srčni utrip pa se ne vrača v stanje mirovanja. Zaradi hitrega tempa in visoke intenzitete se maščoba hitreje topi, mišična masa pa se povečuje.

Če povzamemo, tek podrazumeva vadbo s konstantno višjim utripom srca v daljšem časovnem intervalu medtem, ko je skakanje s kolebnico vadba z visoko intenzivnostjo v kratkem časovnem intervalu, kar omogoča, da kalorije izgorijo v krajšem časovnem intervalu.

TEK KOT TUDI VADBA S KOLEBNICO JE VARNA IN UČINKOVITA IZBIRA

Tek je dostopen vsem, prinaša oblikovanje telesa in boljši metabolizem. V kolikor ste začetek je potrebno, da postopoma povečate kondicijo. To dosežete s počasnejšim tekom na kratke proge nato pa povečujete hitrost in kilometre.
Postopno pridobivanje kondicije je preventiva za poškodbe legimentov in sklepov, istočasno pa srce in mišice osvajajo nove potrebe. Predlog je, da tečete 1 uro z lahkim tempom, 3 – 4x na teden. V kolikor potrebujete še dodatno motivacijo, pa predlagamo, da vedno znova zamenjate progo in s tem preprečite monotonijo.

Tek in vadba s kolebnico sta lahko tudi del kondicijskega treninga in ogrevanja. Skakanje s kolebnico doprinese h koordinaciji telesa in vzdrževanju ravnotežja. Aktivira mišice nog, rok, ramen in ojača legimente. Vse kar potrebujete za to vrsto vadbe je majhen del opreme, ki ne zavzame veliko prostora, nudi veliko možnosti in raznolikost v treningu – dvojni preskoki nazaj, naprej, tek na mestu, preskakovanje na eni nogi itd.

Uporabite domišlijo in si postavite nove izzive za vsak dan. Izziv je toliko večji, če trenirate v paru!
Kolebnica je odličen rekvizit, ki se enostavno složi v športno torbo in jo lahko v vsakem trenutku tudi uporabite. Vsak dan, brez izgovorov!

REDNA VADBA IN ZDRAVE NAVADE KOT NAČIN ŽIVLJENJA

Slaba fizična aktivnost ne obstaja v kolikor se izvaja pravilno in varno. Eksperimentirajte. Zamenjajte vadbe. Najbolj pomembno je, da izberete tisto, ki odgovarja vam in da svoji odločitvi ostanete zvesti. Fokusirajte se na zdrav način življenja, ki vam omogoča, da ste srečnejši in se boljše počutite.

Da osvojimo zdrave navade je potrebna vsakodneva rutina, ki zahteva doslednost. Trening je še kako lahko zabaven, če mu dodate malo kreativnosti. Usedite se na voz zdravih navad in videli boste, da ni tako težko kot se včasih zdi. Naredite si svoj trening. Vključite v svoj trening dinamiko in zabavo. Naj bo kratek ampak učinkovit. Ne obupajte! Zdravje je na prvem mestu!

Dinamičnost in raznolikost treninga lahko dosežete z odlično opremo za trening ali tek, ki jo lahko najdete v izbranih poslovalnicah ali jo naročite na spletu.

Sport Vision tim

 

 

Podobni članki

28.
Mar.
Trening
Ena od tematik, o katerih se pogosto razpravlja v fitnes industriji, je kardio vadba za izgubo maščobe. Je kardio trening res potreben za izgubo ma&sc...
13.
Dec.
Trening
Da bi vaš športni nedrček ostal v dobrem stanju, je pomembno, da se pri izbiri modela pravilno odločite in upoštevate določene smernice ...
23.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je prav tako pomembna kot vaša moč. Če želite kar najbolje izkoristiti celoten obseg gibanja in optimalno uporabiti svoje telo, pos...
18.
Oct.
Trening
V današnjem času, ko hitrost predstavlja način življenja, ni nenavadno, da mnogi iščejo hitro in enostavno pot do mišičnega telesa. Ste ...
19.
Jun.
Trening
Medtem ko imajo telovadnice svoje prednosti, nas poletni sončni žarki kličejo, da preživimo več časa zunaj. Izkoristite vsak trenutek za gibanje v naravi, ak...
29.
Nov.
Trening
Odločili ste se, da aktivirate svoje telo in začnete trenirati. Pakirate oblačila za trening ter posežete po najudobnejši bombažni majici iz svoje gar...
23.
Oct.
Trening
Moške pajkice v svetu urbanega športa počasi prevzemajo primat in postajajo glavna izbira pri moških. Čeprav jih marsikdo ignorira, so m...
07.
Mar.
Trening
Kako se močne ženske spopadajo z vsakodnevnimi izzivi in kaj tisto kar jih žene, si preberite v spodnjih zapisih.
06.
Dec.
Trening
Zakaj je okrevanje mišic po treningu enako pomembno kot sam trening?
06.
Sep.
Trening
Razkrivamo, zakaj dnevne kardio vadbe ne prinašajo želenih rezultatov in kako narediti dober načrt vadbe.