Iščite po spletni strani
5 IDEJ ZA JESENSKI OBISK GORA
5 IDEJ ZA JESENSKI OBISK GORA
Gibanje na prostem
14.10.2021.
Gibanje na prostem

5 IDEJ ZA JESENSKI OBISK GORA

14.10.2021.

Jesen s svojo barvitostjo velja kot za eno najlepših obdobij v letu, zato je tudi pohodništvo v tem letnem času eden izmed najbolj priljubljenih športov. Razgledi, ki vam na koncu vzpona vzamejo dih vas osvojijo za vsako novo naslednjo avanturo.
Odmik iz mestnega vrveža in pobeg v naravo je vsekakor pravi balzam za dušo kot tudi za telo, zato vam v danjašnjem blogu razkrivamo 5 idej kamor se lahko odpravite, ki bodo zagotovo vredni vašega časa in energije. Še preden se prepustite hribom ali goram, je pomembno naglasiti, da se na pot pripravite varno in ne pozabite na primerno obutev, oblačila in dodatke.  

Spodaj je zapisanih pet vzponov, ki jih lahko raziščete v mesecu oktobru in uživate v objemu tišine, čarobne narave ter čudovitih razgledov.

1. KOŠUTA 

Košuta, najdaljši slovenski greben, ki leži v subregiji zahodnih Karavank, vas bo naravnost očarala s pogledom na okoliške hribe in gore. Zahtevnost poti je lahka in omogoča hojo tudi manj izurjenim pohodnikom. Pogled, ki vam vzame sapo, zajema Storžič in Kamniško-Savinjske Alpe, Vrtača, Begunjuščica in delne Julijske Alpe ter greben Košute. Nahaja se na višini 2088 m, višina izhodišča je 1280 m, višinska razlika pa je 808 m, celotna hoja do vrha vam bo vzela slabi 2 uri.

Najbolj pomembno pri vzponu, tega čudovita grebena je pazljivost, telesna pripravljenost in dobra pohodniška oprema.
Strumen in varen korak vam bo pri tem vzponu s svojim odličnim oprijemom in membrano Gore-Tex omogočil Salomon X Ultra 4 MID.

Obisk vrha ob lepem vremenu nudi čudovit izlet v naravi, zato vas čudovita Gorenjska in njeni vrhovi čakajo, da osvojijo vaše srce in vas pokličejo k novi pohodni pustolovščini!

2. KOČA PRI TRIGLAVSKIH JEZERIH

Destinacija, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljena, je primerna za vse letne čase in privablja veliko število pohodnikov iz celega sveta. Če ljubite gore in še niste obiskali omenjenega vrha potem je skrajni čas, da se prepustite njegovim čarom. Celotna pot, zmernega tempa, vam bo vzela dobre 3 ure, dvignila vas bo na višinsko razliko 720 m ter vas s svojo naravo navdušila.

Za topel jesenski obisk v višavah bo poskrbela jakna The North Face, ki je zaradi polnila iz gosjega perja hkrati topla in fleksibilna.


Dolina Triglavskih jezer je zagotovo najbolj zaželena destinacija v naših Alpah, tako vas izlet ne bo pustil ravnodušne in prepričani smo, da se boste v ta del naših gora še želeli vrniti.

3. TOLSTI VRH in KRIŠKA GORA

Obisk Tolstega vrha ali Kriške gore omogočata razgledno doživetje skozi vse letne čase. Zahodne Kamniške Alpe, ki si lastijo omenjena vrhova, vam bodo odprle lep pogled na osrednje Karavanke. Od tu se lepo vidi celoten greben Košute, Storižič in gorenjska ravnina. Na razgedni točki je dovolj travnate površine, ki je lahko odličen prostor za počitek ali malico.

Zrak v višinah je seveda občutno hladnejši, še posebej če nas preseneti slabo vreme z dežjem. Za brezskrben pohod priporočamo Icepak jakno, da vas obvaruje pred dežjem in vetrom.

Tolsti vrh z nezahtevno označeno potjo, boste osvojili v slabih 2 urah in pol, kjer vas na samem vrhu pričaka tudi vpisna skrinjica s knjigo in žigom.

4. GOLICA

Pod najbolj slavno goro v Sloveniji spada Golica, ta je tudi najbolj obiskana gora v Sloveniji. Prijazna je za vse pohodnike kot tudi otroke, saj vzpon ni ne zahteven in ne dolg. Golica, kot gora v zahodnem delu Karavank, leži nad Jesenicami in je visoka 1835 m, njeno pobočje pa vse do vrha gore prekriva obširen travnik.

Vsak še neosvojen vrh prinaša tudi različne terene, tako mokre kot suhe, zato je še posebej pomembno, da imamo primerno obutev. Popolna izbira, ki nudi udobje in s tehnologijo GORE-TEX zagotavlja, da vaša stopala ostanejo suha, bodo adidas Terrex, lahki pohodni čevlji, ki omogočajo oprijem v vseh pogojih.

Oazo miru in sprostitev v naravi boste zagotovo našli na Golici, zato ne oklevajte in jo dodajte na svoj seznam izletov.

5. SLEME

Še ena izmed najbolj priljubljenih vzpetin v slovenskem visokogorju je zagotovo Slemenova špica, ki leži na 1520 m in jo prav tako lahko obiščete v vseh letnih časih. Če radi fotografirate in beležite svoje pustolovščine na mobilnem telefonu je ta izlet idealna izbira, saj bodo vaše slike napolnjene z okoliškimi gorami in dolinami. 
Kadar se zgodaj zjutraj odpravimo na pohod pa ne smemo pozabiti na malico, ki si jo bomo privoščili med krajšim postankom ali na samem vrhu. Da bo vaša malica in ostale stvari na varnem pa bo nepogrešljiva izbira nahrbtnik Jack Wolfskin, ki se, poleg shranjevanja, odlično prilega hrbtu, je dobro zračen in nudi mobilnost.

Celotna pot je tehnično nezahtevna, urejena in markirana, čudovit pogled pa vas bo spremljal dobro eno uro in pol do samega vrha.

Raj v Kekčevi deželi vam pričara pravljico in razgled, ki mu ni para!

Želimo vam obilo pohodnih pustolovščin v tem čudovitem obdobju!

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
29.
Sep.
Gibanje na prostem
V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti.
19.
Jul.
Gibanje na prostem
Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavneg...
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
06.
Dec.
Gibanje na prostem
Seznam razlogov, zakaj se podati na avanturo, imenovano pohodništvo, je neskončen.